Wat is din?

Wat is din?

In de techniek-, industrie- en technologiesector komen we vaak de term ‘DIN’ tegen en dan vooral DIN 931, DIN 975, DIN 6921 of DIN 933. Maar wat is DIN nu precies en wat betekent DIN in de relatie met andere internationale standaarden? Ook vraagt u zich wellicht af ‘waar staat DIN voor?’. DIN staat voor Deutsches Institut für Normung, oftewel het Duitse Instituut voor Standaardisatie. Sinds 1917 is dit instituut verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van verschillende normen en standaarden. Een DIN is dus een richtlijn die uniformiteit en kwaliteit van producten, processen en diensten waarborgt. Standaardisatie speelt op het gebied van technologie en kwaliteitsmanagement namelijk een belangrijke rol. Hierdoor worden de veiligheid en betrouwbaarheid van het product of proces nationaal en internationaal gegarandeerd.

  Bekijk ons assortiment aan din zeskantbouten

 

Het belang van normen

Normen zoals DIN 6921 of DIN 931 spelen een belangrijke rol in de industrie. Deze normen zorgen ervoor dat bepaalde producten, diensten of processen aan de minimale vereisten voldoen. Op deze manier kan de veiligheid en kwaliteit van het eindproduct worden gegarandeerd. Een ander voordeel is dat onderdelen uit verschillende landen met elkaar gecombineerd kunnen worden, omdat ze aan dezelfde normen voldoen. Zo kan wereldwijd gehandeld worden.

 

De voordelen van DIN-normen

Het volgen van DIN-normen heeft niet alleen voordelen voor een producent, maar ook voor een consument. Dankzij deze normen bieden DIN-normen het volgende:

  • Optimale kwaliteit: producten, processen en diensten die voldoen aan gestelde DIN-normen, zijn doorgaans van hogere kwaliteit.
  • Veiligheid: risico’s worden geminimaliseerd en ongelukken kunnen worden voorkomen.
  • Wereldwijde handel: het volgen van DIN-normen zorgt ervoor dat onderdelen en systemen perfect op elkaar aansluiten waardoor wereldwijde handel mogelijk is.
  • Efficiëntie: standaardisatie zorgt voor efficiëntere productieprocessen en lagere kosten.

 

Hoe werkt de nummering van DIN-normen?

DIN-normen worden altijd genummerd. Elk specifiek nummer verwijst naar de specifieke norm van een bepaald product, proces of dienst. Zo is er bijvoorbeeld de DIN 933 of de DIN975 Deze DIN-normen kunnen betrekking hebben op een hoop onderdelen of processtappen. Van schroeven en bouten tot machines en chemische producten. Dankzij deze nummering weten producenten, ingenieurs of consumenten precies waar een DIN-norm voor staat.

DIN in de praktijk: wat is een DIN

Een DIN-norm wordt opgesteld naar aanleiding van een standaardisatiebehoefte. DIN-normen worden ontwikkeld na onderzoek door experts en bieden richtlijnen voor onder andere productontwerp en -fabricatie, veiligheidsstandaardisatie, materiaalspecificaties en kwaliteitsmanagement. Een DIN-norm wordt ontwikkeld op basis van een aantal processtappen:

  1. Initiatiefase: een industriesector, overheidsinstantie of een consument identificeert een standaardisatiebehoefte.
  2. Commissievorming: een groep experts uit het betreffende vakgebied vormt een commissie en ontwikkelt vervolgens de norm.
  3. Ontwerp en consultatie: voordat de definitieve norm wordt geïntroduceerd, wordt de norm eerst in conceptvorm voorgelegd aan de belanghebbenden.
  4. Goedkeuring en publicatie: na goedkeuring wordt de definitieve vorm gepubliceerd.

 

DIN-normen worden toegepast in verschillende sectoren zoals de bouw, automotive sector, elektrotechniek en de productie van gereedschappen en machines. Zo kunnen bedrijven en organisaties samenwerken op basis van dezelfde standaarden en normen. Dit maakt een proces van samenwerken een stuk aangenamer. Hierdoor wordt het risico op fouten geminimaliseerd.

 

Verschillende soorten DIN-normen

Om onderscheid te kunnen maken op het gebied van de sector of het toepassingsgebied, worden DIN-normen onderverdeeld in verschillende categorieën:

  • DIN ISO-normen: deze normen gaan samen met internationale normen en worden opgesteld door de International Organization for Standaardization (ISO) en zijn wereldwijd bekend.
  • DIN EN-normen: deze normen gaan samen met Europese normen en zijn opgesteld door het Europees Comité voor Normalisatie en zijn binnen heel Europa van toepassing.
  • DIN VDE-normen: dit soort normen richten zich met name op elektrotechnische producten, processen en installaties en worden opgesteld door de Verband der Elektrotechnik (VDE).

 

Nu we de vraag ‘wat is DIN’ hebben beantwoord, kunnen we wel stellen dat DIN-normen een belangrijke rol in verschillende sectoren over de hele wereld spelen. Deze normen kunnen een groot verschil maken op het gebied van kwaliteitsmanagement, standaardisatie, veiligheid en efficiëntie. Net zoals technologie steeds meer blijft evalueren, zullen de DIN-normen zeker niet achterblijven. Heeft u nog vragen? Klik dan op de onderstaande button. Wij helpen, of adviseren u graag! 

Klik hier om contact met ons op te nemen!  

 

Gepubliceerd op: 04 november | Terug